v 31.

Foster: I början av denna vecka är fostret 28 veckor gammalt. Hjärnvindlingarn blir fler och djupare och antalet hjärnceller är som flest just där. Barnet tränar på att andas rytmiskt och är i full kontroll av sin kroppstemperatur.

Nu börjar lanugohåret som hittills täckt kroppen att försvinna. En del stannar kvar på axlar och rygg (vissa barn föds också med detta). Kroppsfettet ökar och huden blir därmed allt mjukare och slätare. Fettlagret isolerar och ger energi. Nu rör sig barnet så mycket det kan på den plats som finns kvar. Vissa börjar vända sig och lägga sig med ansiktet nedåt.

Mamma: Bara 10 veckor kvar! Om inte förr så är det hög tid att planera uttaget av föräldrapenningen. Vi har världens mest generösa system för detta och möjligheterna att pussla ihop det som man vill är många.

Man kan dela rakt av - åtta månader var. Har man möjlighet kan man ta ut mindre andel av pengarna och få ett helt år hemma var för att lära känna den lille. Eller dela upp veckan - två eller tre dagar ledigt var. Man kan också jobba halva dagar för att dra ut på ledigheten. Det enda är att man inte får ta ut föräldrapenning samtidigt - men detta kan kringgås genom att den ena tar ut sparade semesterdagar. Då kan man vara hemma tillsammans och få en lugnare start. Alternativt åka iväg tillsammans på långresa. Många länder fungerar alldeles utmärkt att resa med barn.

Egna tankar: Nu börjar barnmorske-besöken bli lite tätare och roligare eftersom vi äntligen bytt barnmorska. Barnvagnen har fortfarande inte kommit men det är väl kanske inte akut heller, om inte bebisen väljer att komma lite tidígare än beräknat.


Härliga onsdag!


Idag har jag haft en väldigt effektiv morgon. Har slutfört de skol-uppgifter jag hade kvar och gjort klart tre excel uppgifter till datakunskapen, som jag legat efter i flera veckor. Nu kan jag känna mig fri resten av den här veckan och speciellt resten av den här underbart soliga dagen! Nu ska det ätas glass!

Förresten, här är resultatet av barnrummet.






v 30.

Foster: Ett livsviktigt ytspänningsnedsättande ämne, surfaktant, produceras nu i fostrets lungor. Denna substans hindrar lungorna från att kollapsa –genom att inte släppa ut all luft när babyn andas ut. Att ha för lite av denna substans är en av riskerna hos för tidigt födda barn. I de fall babyn riskerar att födas för tidigt ger man kvinnan en injektion som ska hjälpa babyns lungor att utvecklas snabbare.

Mamma:
Forskning visar att om mamman kopplar av genom att lyssna på lugn musik så påverkar det barnet också. Hjärtljud och rörelserna blir långsammare. När ett foster regelbundet får höra liknande musik så har det visat sig att det lugnar ner sig snabbare för varje gång. Detta visar, förutom att mammans stressnivå påverkar barnet, att barnet kan komma ihåg och känna igen ljud det har hört förut.

Barnets huvud har nu i princip den huvudstorlek det ska ha när det föds.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu cirka 26 centimeter.

Egna tankar: Äntligen vecka 30! Nu sparkar den så hårt att ibland gör det faktiskt lite ont i mina revben, men det är trots allt väldigt mysigt. Ikväll har vi tvättat alla bebis-kläder och bäddat spjälsängen så nu får vi bara vänta några veckor innan någon ska använda de små kläderna och ligga i sängen.


v 29.


Foster:
 I början av denna vecka är fostret 26 veckor gammalt och hjärnvågorna är nästan desamma som hos en nyfödd baby. Fostret blir allt bättre på att öppna och stänga sina ögon, på att suga och svälja. Lungorna håller på att utvecklas. Om babyn skulle födas nu kan det överleva i respirator med andningshjälp. Det centrala nervsystemet är tillräckligt utvecklat så att babyn kan reglera sin kroppstemperatur, men om det föds nu behöver det hjälp att hålla värmen i kuvös.

Ungefär 2-3 procent av babyns kroppsvikt består av fett. I denna vecka är pojkfostrets testiklar placerade i pungen.

Mamma:
I många kulturer firar man när sju månader av graviditeten har passerat. Om barnet skulle födas nu så har det nämligen 90 procent chans att överleva. Men allt kanske inte är festligt. Många kvinnor har problem med sura uppstötningar vid denna tiden eftersom magmunnen försvagas och magsyror läcker upp i matstrupen. För vissa känns det som att strupen brinner. Det man kan göra för att försöka lindra besvären är att äta långsamt och små portioner åt gången. Och att undvika att ligga eller böja sig efter en måltid. Man kan försöka fundera på vilken mat som fungerar sämst och undvika den. Ett glas mjölk efter maten hjälper en del. Det finns också receptfria läkemedel att ta för gravida.

Egna tankar: Nu börjar jag känna mig lite tyngre och mer otymplig. Halsbränna har jag konstant och det spelar ingen roll vad jag äter eller dricker. Barnet har börjat röra sig mer och sparkar kraftigare, fruktansvärt mysigt iallafall!


v 28.


Foster:
I början av denna vecka är fostret 25 veckor gammalt. Denna vecka kommer hon/han att öppna sina ögon för första gången. Men synförmågan är inte så bra ännu. De som sjunger och pratar med sitt barn kan räkna med att det hör! Fostervattnet förvränger ljudet en aning, men hörseln är välutvecklad vid detta laget. Nu lagras mer fett på fostret och huden blir mindre skrynklig och genomskinlig.

Hjärtljuden på fostret kan höras tydligt genom ett stetoskop, i vissa fall även utan. Vissa kan nu märka att babyn har antagit en regelbunden sömnrytm och sover vid ungefär samma tider varje dag.

Mamma:
Nu når livmodern nästan ända upp till kvinnans revben och börjar trycka mot lungorna. Många upplever att de lätt blir andfådda och har svårt att andas riktigt djupt. Men kvinnans lungor har högre kapacitet än annars eftersom kroppen nu innehåller mer blod –detta för att barnet ska få nog med syre.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 24 centimeter.


RSS 2.0