v. 40


Foster: I början av denna vecka är fostret 37 veckor gammalt. Nu är huvudet och magen ungefär lika breda på barnet. Nästan allt lanugohår är borta och barnet rör sig så mycket det kan på sin trånga plats.

När kvinnan blir utsatt för smittsamma sjukdomar börjar kroppen producera antikroppar. Dessa förs vidare till babyn via navelsträngen och fostervattnet. På så sätt är barnet skyddat från barnsjukdomar som till exempel mässlingen de första månaderna efter födseln. Barnet får också i sig antikroppar genom amningen.

Mamma:
Moderkakan ger barnet näring, det visste du säkert. Men visste du att den också under graviditetens sista del ger barnet en liten avskedspresent i form av livsviktiga antikroppar? De sjukdomar du som blivande mamma har haft under livet är du i många fall immun mot eftersom din kropp producerat antikroppar. Dessa ger du nu vidare till barnet via moderkakan och skyddar barnet under de första sex månaderna.

 
Värkarna startar ofta på natten, vilken natt vet ingen. Om du sover dåligt just nu kan det därför vara klokt att ta små tupplurar under dagarna så att krafterna finns för natten. Detsamma gäller naturligtvis för dig som partner.

Egna tankar: Idag är det prick sju dagar kvar tills den fjärde juli som är beräknat datum. Jag tycker inte att det känns så fruktansvärt jobbigt att vara gravid men längtan efter bebisen är däremot riktigt jobbig. Det känns som man aldrig ska få träffa bebis, som att det är flera veckor bort, vilket det också kan vara.. Idag har vi varit ute och cyklat runt halva Bure i två timmar så vi får väl se om det har någon effekt, annars är det bara att vänta ut den.


Kommentarer
Postat av: Anette

Du vet, du behöver bara vänta till den 1 juli - det har jag bestämt :)

2010-06-28 @ 11:04:41
Postat av: Johanna

Åh så skönt Anette. Då är det ju bara fyra dagar kvar :)

2010-06-28 @ 15:10:23
URL: http://johannaste.blogg.se/
Postat av: Elin.

När du börjar inse att det är dags, kan du inte bara logga in och skriva F i ett inlägg dÅ? Hahah :P jätte snälla ;)

2010-06-29 @ 18:26:13
URL: http://elinrundstrom.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0